Search
Close this search box.

درمان پولیپ بینی

پولیپ بینی و درمان آن

پولیپ بینی توده های نرم بدون درد در داخل بینی هستند که نزدیک به سینوس ها شکل می گیرند. آنها معمولا جدی نیستند، اما در صورت عدم درمان می توانند به رشد خود ادامه داده و مجاری تنفسی بینی را مسدود کنند. پولیپ بینی گاهی اوقات شبیه سرماخوردگی هستد، با این تفاوت که سرماخوردگی ظرف چند روز از بین می‌رود، در حالی که پولیپ‌های بینی تا زمانی که درمان نشوند، از بین نخواهند رفت. پولیپ ها معمولا با درمان های دارویی و در مراحل آخر با جراحی درمان می شود. به منظور آشنایی بیشتر با روش های درمان پولیپ بینی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

علائم و درمان پولیپ بینی

علل و علائم پولیپ بینی

تغییر غشاهای مخاطی پوشاننده بینی یا سینوس ها، علت اصلی تشکیل پولیپ های بینی به شمار می روند. التهاب طولانی مدت غشاها باعث ایجاد توده های کوچک پر از مایع شده و در نهایت پس از رشد توده ها به پولیپ تبدیل می شوند. اگرچه دلیل قطعی برای ایجاد پولیپ بینی پس از التهاب وجود ندارد، اما عواملی مانند آسم، عفونت های مزمن سینوسی، تب یونجه بینی، حساسیت به آسپرین و فیبروز کیستیک می تواند به رشد پولیپ بینی کمک کنند.

از مهمترین علائم شایع پولیپ بینی می توان به موراد زیر اشاره کرد:

  • آبریزش دائمی بینی
  • احساس گرفتگی بینی
  • از دست دادن نسبی یا کامل حس بویایی
  • کاهش حس چشایی
  • سردرد های سینوسی
  • احساس فشار و درد در پیشانی و صورت
  • خروپف هنگام خواب

نشانه هایی مانند مشکلات شدید تنفسی، تشدید درد، مشکلات بینایی، تورم در ناحیه اطراف چشم و میگرن همراه با تب از علائم خطرناک پولیپ بینی به شمار می رود. توجه داشته باشید که وجود علائم خطرناک در توده های خوش خیم بینی بسیار نادر است، اما در صورت تجربه علائم فوق، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: آلرژی بینی

تشخیص پولیپ بینی چگونه است؟

راه های تشخیص وجود پولیپ بسته به بزرگی آن متفاوت بوده و اندازه پولیپ بینی از کوچک تا بزرگ متفاوت است. معمولا پولیپ های کوچک بینی قابل مشاهده نبوده و هیچ علایم یا نشانه ای ندارند. البته لازم به ذکر است که درمان پولیپ بینی در اندازه های کوچک و بدون علامت ضروری نبوده و تا بروز علائم جدی نیاز به مداخلات پزشکی ندارند.

این در حالی است که اغلب، توده های بزرگ با معاینه و ارزیابی های بالینی توسط متخصص گوش، حلق و بینی قابل تشخیص است. در صورت عدم مشاهده پزشک یا تشخیص دقیق تر روش های آندوسکوپی بینی، تصویر برداری ام آر آی (MRI) و سی تی اسکن (CT Scan) انجام می شود. سی تی اسکن معمولا نشان دهنده شدت التهاب پولیپ و همچنین اندازه و مکان آن در سینوس ها است. علاوه بر موارد ذکر شده، تست های آلرژی به منظور شناسایی آلرژی های خاصی که باعث تشدید پولیپ ها خواهد شد، انجام می گردد.

درمان خانگی پولیپ بینی

درمان پولیپ بینی

به طور کلی، پولیپ بینی از جمله بیماری هایی هستند که درمان قطعی آن میسر نبوده و معمولا درمان ها برای کنترل یا کاهش علائم بیماری انجام می شود. البته روش های درمانی در برخی افراد نتیجه بخش است، با این حال بهترین درمان تشخیص صحیح علت پولیپ است، زیرا عدم تشخیص درست می تواند باعث تشدید علائم این بیماری و بزرگ شدن آن شود. از آنجایی که این بیماری امکان عود مجدد دارد، بهتر است درمان پولیپ بینی را جدی بگیرید. به طورکلی، درمان پولیپ ها به دو روش کلی انجام می شود که عبارتند از:

  • درمان دارویی پولیپ بینی
  • جراحی پولیپ بینی

درمان دارویی پولیپ بینی

خط اول درمان پولیپ بینی درمان دارویی است. پزشک شما ممکن است داروهای مختلفی تجویز کند تا از وسعت پولیپ بینی کاسته یا آنرا ناپدید نماید. یک درمان دارویی محبوب کورتیکواستروئیدهای موضعی بینی است. این دارو در قالب اسپری بینی قرار می گیرد و جهت کاهش تورم در حفره های بینی استفاده می شود.

علاوه بر کورتیکواستروئید ممکن است آنتی بیوتیک یا آنتی هیستامین نیز تجویز گردد. اگر کورتیکواستروئید موضعی تجویز شده هیچ بهبودی در علائم ایجاد نکند، ممکن است یک دوره کورتیکواستروئید خوراکی تجویز شود. کورتیکواستروئیدها خوراکی ممکن است با عوارض جانبی همراه باشند، بنابراین پزشک توصیه می کند که آنها را فقط برای یک دوره کوتاه مدت مصرف کنید. اگر پس از کورتیکواستروئید خوراکی نشانه های قابل توجهی از کاهش پولیپ وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است جراحی برداشتن پولیپ را پیشنهاد نماید.

عمل پولیپ بینی

جراحی آخرین روش برای از بین بردن پولیپ بینی است و زمانی انجام می گیرد که درمان های دارویی شکست خورده باشد. جزئیات خاص در مورد نحوه عمل جراحی بستگی به اندازه، محل، تعداد و وسعت توده دارد. شیوه به روز جراحی پولیپ بینی روش آندوسکوپیک است. این روش که در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی انجام می شود، به جراح اجازه می دهد تا بافت پولیپوئید را برداشته و همچنین درگیری های مرتبط با سینوس که بصورت سینوزیت نمایان می شوند را اصلاح نماید.

 جراح با استفاده از آندوسکوپ از راه سوراخهای بینی وارد حفره بینی و سینوس ها شده و با استفاده از ابزارهای ظریف جراحی پولیپ را برمی دارد. او همچنین ممکن است باز کردن گسترده سینوس ها و مسیر عبور هوا در بینی را لازم دانسته تا توانایی تنفس شما افزایش یابد. لازم به ذکر است در این روش هیچ گونه برشی روی بینی داده شده، لذا شاهد هیچ بافت زخمی روی توده ها نخواهیم بود.

کلام آخر

پولیپ بینی به توده های خوش خیم و متعدد در پوشش حفره های بینی و سینوس گفته می شود که از نظر ظاهری به شکل خوشه ای از انگور دارند. اگرچه پولیپ به دلایل نامشخص ایجاد می شود، اما فاکتورهایی مانند آلرژی، عفونت های مزمن سینوسی و آسم و می توانند در ایجاد این توده ها در بینی نقش مهمی داشته باشند.

درمان پولیپ بینی معمولا باتوجه به اندازه و علائم ایجاد شده در بیمار متفاوت است. با این حال مصرف دارو به عنوان اولین قدم درمان در نظر گرفته می شود. در صورت عدم درمان با دارو، جراحی پولیپ بینی به عنوان آخرین گزینه درمانی پولیپ بینی انجام می شود. از آنجایی که پولیپ ها و ممکن است دوباره عود کنند، توصیه می شود برای جلوگیری از برگشت مجدد پولیپ ها، به طور منظم به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

مطالب مرتبط