دکتر علیرضا ابیانه

شکستگی بینی و درمان آن

شکستگی بینی

شکستگی بینی و درمان آن

از آنجایی که بینی یکی از برجسته ترین اجزای صورت است، به همین علت بیشتر در معرض آسیب و ضربه قرار می گیرد. به همین علت شکستگی بینی، یکی از شایع ترین شکستگی ها در ناحیه صورت است. بدون شک ضربه به بینی و شکستگی بسیار دردناک است و نیاز به مداخلات زود هنگام پزشک دارد. باتوجه به نوع شکستگی و آسیب وارد شده درمان های متعددی وجود دارد که در ادامه این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت. لذا، به منظور آشنایی بیشتر با علائم و درمان انواع شکستگی بینی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

علائم شکستگی بینی

علائم و نشانه های شکستگی بینی

هر گونه ضربه و صدمه به بینی ممکن است باعث شکستگی در قسمت استخوانی یا غضروفی بینی شود. این صدمات معمولا ناشی از دعواهای شخصی، خشونت های خانوادگی، مصدومیت های ورزشی، حملات سارقین، تصادفات رانندگی، و سقوط از ارتفاع است. هنگامی که استخوان های بینی شکسته می شود، غشای مخاطی که بینی را می پوشاند می تواند پاره شود و در نتیجه خونریزی بینی ایجاد می شود. علاوه بر خونریزی بینی، مهمترین نشانه های شکستگی در بینی عبارتند از:

  • درد بینی
  • خونریزی بینی
  • تورم بینی
  • درد شدید هنگام دست زدن به بینی
  • کبودی بینی
  • کبودی زیر چشم
  • تغییر شکل بینی
  • صدای خرد شدن یا سستی هنگام لمس کردن بینی
  • مشکل در تنفس
  • احساس سرگیجه
  • تب

درصورتیکه پس از وارد شدن ضربه به بینی هر یک از موارد فوق وجود داشته باشد احتمال شکستگی بینی مطرح بوده و لازم است به پزشک مراجعه نمایید. معولا درد یا تورم بینی ناشی از شکستگی، علیرغم گذشت سه روز از زمان ضربه از بین نمی رود. در برخی مواقع حتی با وجود کاهش تورم، تنفس از طریق بینی دشوار بوده و کج بودن بینی، احساس سرگیجه، تب، و خونریزی مشاهده می شود. در چنین وضعیتی هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و برای درمان اقدام کنید.

بیشتر بخوانید: جراحی بینی مردان

انواع شکستگی بینی

به طورکلی، شکستگی بینی باتوجه به آسیب وارده و میزان شکستگی به دو نوع شکستگی بدون جابجایی و شکستگی همراه با جابجایی است.

شکستگی بدون جابجایی استخوان

در شکستگی بدون جابجایی، استخوان بینی یا بخشی از ترک می‌خورد، اما حرکت نکرده و تراز مناسب خود را حفظ می‌کند. شکستگی های بدون جابجایی با جراحی درمان نمی‌شوند، بلکه با تکنیک های مدیریتی مانند داروی ضد درد، کمپرس یخ و ضد انعقاد بینی درمان می شوند.

شکستگی همراه جابجایی استخوان

این نوع شکستگی بینی زمانی اتفاق می‌افتد که استخوان به دو یا چند قسمت شکسته می‌شود. در این وضعیت استخوان‌ها جابه‌جا شده و دیگر به درستی در یک راستا قرار نمی گیرند. این نوع شکستگی ها با جراحی قابل درمان هستند.

شکستگی بینی چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک شکستگی بینی را معمولاً با معاینه ملایم پل بینی، جستجوی بی نظمی در شکل و تراز، هرگونه حرکت غیرعادی استخوان ها، احساس ناهمواری هنگام حرکت استخوان های شکسته در مقابل یکدیگر و حساسیت به لمس در هنگام لمس تشخیص می دهد.

پزشکان معمولاً از اشعه ایکس برای عکسبرداری از بینی استفاده نمی‌کنند، زیرا در تشخیص شکستگی‌ها دقیق نیستند یا در تعیین درمان ضروری مفید نیستند. اگر پزشکان مشکوک به آسیب به استخوان‌های دیگر در صورت یا جمجمه باشند، از توموگرافی کامپیوتری (CT) استفاده می‌کنند.

شکستگی بینی و درمان آن

درمان شکستگی بینی

همانطور که اشاره شد، شکستگی ها باتوجه به جابجایی یا عدم جابجایی استخوان ها به دو دسته تقسیم می شود، بنابراین هر یک از این شکستگی ها درمان متفاوتی خواهند داشت.

درمان شکستگی بینی بدون جابجایی

در صورتی که شکستگی ساده بوده و استخوانهای بینی جابجا نشده باشد، نیاز به مداخله جراحی نیست و پزشک ممکن است فقط داروی ضد درد، کمپرس یخ و ضد انعقاد بینی تجویز کند. بعد از تشخیص پزشک اقدامات زیر در خانه به کاهش علائم شکستگی بینی کمک می کند:

  • استفاده از کمپرس یخ به منظور کاهش تورم: به منظور پیشگیری از تورم و کبودی زیاد لازم است که تا دو روز بر روی چشم ها کیسه یخ بگذارید. این کیسه یخ را می توانید با کوبیدن چند قطعه یخ و ریختن آن در کیسه نایلون فریزر فراهم نمایید. کیسه یخ را ۱۵- ۱۰ دقیقه بر روی چشم ها گذاشته و سپس ۱۵- ۱۰ دقیقه در داخل فریزر قرار دهید. این کار را به دفعات تا ۴۸ ساعت تکرار نمایید.
  • داروهای ضد درد: برای کاهش درد از داروهای استامینوفن یا استامینوفن کدیین طبق دستور پزشک استفاده نمایید. برای آسیب های جدی تر، داروهای قوی تر ممکن است تجویز شود.
  • بالا نگه داشتن سر: هنگام خواب، دو بالش زیر سر گذاشته و بدین ترتیب سر را بالا نگه دارید تا از تورم بیشتر بینی جلوگیری شود.

درمان شکستگی بینی همراه با جابجایی

برای شکستگی های قابل توجه که همراه با جابجایی قطعات شکسته شده یا شکستگی های غضروفی باشد، انجام مداخله جراحی ضرورت پیدا می کند. جراح ممکن است برای جا اندازی این نوع شکستگی ها از داروهای ضد درد، بی حسی موضعی و یا حتی بیهوشی عمومی استفاده نماید.

بیشتر بخوانید: درمان پولیپ بینی

عوارض شگستگی بینی

در آسیب های شدید که به بینی وارد می شود، معمولاً پل بینی به یک طرف منتقل می شود و گاهی اوقات غضروف تیغه بینی نیز منحرف می شود. در اغلب شکستگی های بینی درمان نشده، علاوه بر بد شکلی و کجی بینی، انحراف بینی مشاهده می شود. در برخی موارد خون در زیر غشایی که غضروف تیغه بینی را می پوشاند جمع شده و هماتوم تیغه بینی اتفاق می افتد.

در برخی مواقع به هنگام شکستگی بینی، استخوان‌هایی که بینی را به جمجمه متصل می‌کنند آسیب ببیند. این مسئله باعث می‌شود مایعی که مغز و نخاع را احاطه کرده است (مایع مغزی نخاعی) نشت کند. این آسیب همچنین به باکتری‌های بینی اجازه می‌دهد وارد جمجمه شوند. در نتیجه فضای اطراف بینی، مغز و نخاع، باعث عفونت جدی (مننژیت) می شود، بنابراین توصیه می شود در صورت وارد شدن آسیب یا ضربه به بینی هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید.

توصیه پایانی

شکستگی بینی یکی از شکستگی های رایج در ناحیه صورت است که به واسطه سانحه یا ضربه رخ می دهد. شکستگی ها باتوجه به میزان و شدت درمان های متفاوتی را دارند. برای مثال آسیب هایی که باعث جابجایی استخوان بینی نشده اند با درمان های ساده مانند کمپرس یخ و داروهای ضد درد تجویز شده توسط پزشک بهبود می یابند. درحالی که ضربه های شدید که باعث جابجایی استخوان شکسته شده است، نیاز به درمان پزشکی مانند جراحی دارد.

در پایان توصیه می شود پس از آسیب بینی به بهترین متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کرده و از خود درمانی اجتناب کنید. چنانچه با یکی از علائم یا نشانه هایی مانند خونریزی طولانی مدت، ایجاد جراحت در صورت، سردرد شدید، استفراغ به صورت مکرر، کاهش بینایی، درد گردن، و ایجاد ضعف در بدن مواجه شدید، بلافاصله به اورژانس بیمارستان بمراجعه نمایید.

مطالب مرتبط