شکی نیست که ظاهر و زیبایی چهره نقش مهمی در این جامعه مدرن دارد. بینی به عنوان یکی از اجزای برجسته در صورت است که در چهره افراد تاثیر بسزایی دارد. در نتیجه جراحی بینی می تواند راه حل مناسبی برای رفع عیوب ظاهری و تناسب چهره با سایر اجزای صورت باشد. به طورکلی، جراحی بینی یا رینوپلاستی یک روش جراحی برای اصلاح ظاهر بینی مانند بینی برجسته، غیر معمول، نامتقارن یا ناهماهنگ با سایر اجزای صورت است. همچنین به وسیله جراحی بینی می توانیم هر گونه مشکلات عملکردی مانند پولیپ یا انحراف بینی را درمان کنیم. ما در این مقاله قصد داریم شما را با صفر تا صد جراحی بینی آشنا کنیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.

جراحی بینی چیست؟
رینوپلاستی (rhinoplasty) از ترکیب دو کلمه راینو به معنی بینی و پلاستی به معنای شکل دادن و اصلاح کردن است. بنابراین اصطلاح راینوپلاستی به معنای اصلاح ناهنجاری های بینی است و با نام های زیادی مانند جراحی بینی، عمل زیبایی بین، رینوپلاستی، جراحی پلاستیک بینی و کوچک کردن بینی و غیره خوانده می شود.
دکتر ابیانه معتقد است افرادی که از فرم نامناسب بینی مانند بزرگی بینی، انحراف ظاهری بینی، عدم تقارن بینی، عدم تناسب بینی رنج می برند، می تواند عمل بینی را انجام دهند. همچنین، این عمل برای ناهنجاری های مادرزادی یا ناشی از تصادف و رفع مشکلات عملکردی مانند گرفتگی بینی، اختلالات تنفسی و آپنه خواب نیز انجام می شود.
جراحی بینی برای چه افرادی مناسب است؟
از آن جایی که عمل بینی یکی از موادی است که می تواند باعث جذاب تر شدن چهره فرد شود برای افرادی مناسب است که از فرم بینی خود راضی نیستند به گونه ای که بر اعتماد به نفسشان در محیط اجتماعی و زندگی فردی تاثیر گذاشته است و یا افرادی که از نتیجه جراحی بینی انتظار معقولانه ای دارند و سلامت جسمانی کامل برخوردار هستند .
ثبات روحی و روانی بیماران در عمل بینی یکی از شرایط اصلی و حیاتی است. وقتی بیمار از مشکلاتی که دارد آگاه باشد و بداند چه میخواهد، برای جراح بسیار راحتتر میشود، مخصوصاً اگر شرایط فیزیکی پوست و غضروف تا حدودی قابل قبول باشد. اما زمانی که بیمار نداند چه میخواهد یا اینکه او از چه مشکلی رنج می برد برای بیمار و جراح انجام این عمل مشکل خواهد بود.
به طور کلی این جراحی بهتر است برای افرادی انجام شود که بینی آن ها به رشد کافی رسیده باشد. معمولا حداقل سن برای جراحی زیبایی بینی در دختران بعد از 16 سالگی و در پسران بعد از 18 سالگی در نظر گرفته می شود. همچنین، حداکثر سن برای عمل بینی 40 تا 45 سال است. اگرچه عمل بینی در سنین بالا باتوجه به شرایط افراد امکان پذیر است، اما به افراد بالای 50 سال توصیه نمی شود.


تکنیک های جراحی بینی
به طورکلی، عمل بینی یا رینوپلاستی با تکنیک جراحی باز بینی و عمل بینی بسته انجام می شود. اگرچه هدف هر دو جراحی تغییر ظاهری یا عملکردی بینی است، اما تفاوت هایی در ایجاد برش دارند که ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
جراحی باز
در روش باز، برش در پوست بین دو سوراخ (کلوملا بینی) انجام می شود. این تکنیک به جراح اجازه می دهد که ساختار داخلی بینی را دقیق ببیند و دقیقا بازسازی کند. از مضرات این روش این است که طول می کشد تا بهبود یابد. اسکار از این نوع روش اغلب بسیار کوچک است و به سرعت از بین می رود.
جراحی بسته
رینوپلاستی بسته به برش خارجی نیاز ندارد و بافت ها را مختل نمی کند و بیمار سریع تر بهبود می یابد. روش جراحی به صورت باز یا بسته بودن بر اساس آناتومی و نتایج توسط جراح بینی بررسی می شود که کدام روش برای شما مناسب تر است.
بیشتر بخوانید: جراحی بینی استخوانی
اقدامات قبل از عمل بینی
قبل از عمل بینی باید مراقبت های زیادی انجام می شود و آزمایشاتی نیز در این زمان برای شما تجویز خواهد شد. برای مشاوره بهتر است به متخصص جراحی بینی مراجعه کنید. شما می توانید در زمان مشاوره در مورد انتظارات خود از جراحی بینی با پزشک خود به صورت مختصر صحبت کنید همچنین بهتر است در همان جلسه مشاوره هر گونه سوالی در مورد نوع عمل بینی دارید از پزشک خود بپرسید. پس از ارزیابی و انجام آزمایشات بیمار باید مراقبت هایی را به منظور کاهش عوارض در حین عمل یا بعد از عمل رعایت کند که به شرح زیر است:
- اجتناب از مصرف داروهای ضد انعقاد خون (2 هفته قبل از عمل)
- خودداری از مصرف مکمل های دارویی و داروهای گیاهی (2 هفته قبل از عمل)
- توقف کشیدن سیگار (حداقل یک هفته قبل از عمل)
مراقبت های بعد از عمل بینی
از آنجایی که در عمل بینی تغییرات گسترده ای در ساختار استخوان و غضروف بینی صورت می گیرد، وجود درد، تورم و کبودی بعد از عمل بینی طبیعی است. به همین منظور برای کاهش عوارض و جلوگیری از بروز مشکلات جدی دستورالعمل هایی باید رعایت شود که مهمترین مراقبت های بعد از جراحی بینی به شرح زیر است:
- اجتناب از پایین نگه داشتن سر و خم کردن آن
- بالا نگه داشتن سر حتی به هنگام خواب
- اجتناب از فعالیت های سنگین و ورزش
- جلوگیری از عطسه، سرفه یا خمیازه بعد از عمل
- استفاده از کمپرس آب سرد برای کاهش تورم و کبودی
- خودداری از زدن عینک به مدت یک ماه
- اجتناب از کشیدن سیگار و مصرف الکل
عوارض جراحی بینی چیست؟
تغییر فرم بینی بدیهی است که اعتماد به نفس افراد را افزایش می دهد. مسلماً فردی که توانسته است فرم دلخواه بینی خود را به دست آورد، احساس بهتری نسبت به خود خواهد داشت. این امر بر روابط فردی و اجتماعی او نیز تأثیر می گذارد و احساس رضایت او را تقویت می کند.
اما در عین حال، عمل بینی گاهی ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. عوارض عمل بینی مانند هر عمل دیگری می تواند شامل خونریزی، درد و غیره باشد. اما برای جلوگیری از بیشتر این عوارض، پزشک داروهایی را تجویز می کند. در برخی موارد، اگر جراحی به خوبی انجام نشود، تنفس ممکن است آسان نباشد. اما اگر پزشک خود را با دقت انتخاب کنید، احتمال بروز این عوارض بسیار کم است.
نتیجه عمل بینی چه زمانی قابل مشاهده است؟
بهترین تخمین از نتایج نهایی عمل حداقل یک سال پس از جراحی است و نباید عجولانه قضاوت کرد. بسیاری از بیماران پس از جراحی در مورد بینی و صورت نظر دیگران را جویا می شوند. واضح است که نظرات بیان شده عموما غیرحرفه ای و وابسته به فطرت و ذهنیت افراد است که باعث آسیب و ناراحتی بیماران می شود. همان طور که اشاره شد، تورم شایع ترین عوارض کوتاه مدت عمل بینی است که پس از طی شدن دوره نقاهت برطرف می شود. این تورم اغلب باتوجه به میزان تغییرات بر روی بینی متفاوت بوده بین 6 تا 12 ماه طول می کشد. برای مثال در جراحی بینی گوشتی به دلیل گستردگی وسیع تغییرات تورم و التهاب بیشتری نسبت به عمل بینی استخوانی را شاهد هستیم. در نتیجه برای مشاهده نتایج عمل باید صبور بوده و پس از یک سال منتظر نتیجه نهایی باشید.
کلام آخر
جراحی بینی یکی از عمل های زیبایی شایع است که برای رفع مشکلات ظاهری و عملکردی بینی انجام می شود. اگرچه این عمل محدودیت خاصی ندارد، اما بهتر است قبل از پایان سن بلوغ و قبل از سن میانسالی انجام نشود. توجه داشته باشید که انواع مدل های بینی باتوجه به شرایط بیمار و با تشخیص جراح انتخاب می شود. در پایان توصیه می شود اگر قصد عمل بینی را دارید به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه نمایید.