Search
Close this search box.

آندوسکوپی بینی

درمان و تشخیص آندوسکوپی بینی

آندوسکوپی بینی روشی است برای تشخیص بیماری و حتی درمان بیماری که از طریق مشاهده بینی با دستگاهی به نام آندوسکوپ انجام می شود. این دستگاه از یک لوله نازک انعطاف پذیر با یک دوربین کوچک تشکیل شده است که قابلیت نمایش داخل حفره بین را خواهد داشت. اما سوال اینجاست که آندوسکوپی بینی چه کاربردی دارد؟ اندوسکوپی بینی به چه افرادی توصیه می شود؟ هزینه اندوسکوپی بینی چقدر است؟ مزایا و عوارض اندوسکوپی بینی چیست؟ به منظور آشنایی بیشتر با آندوسکوپی بینی تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

آندوسکوپی بینی

آندوسکوپی بینی چیست؟

آندوسکوپی بینی روشی است که توسط پزشک برای بررسی داخل حفره بینی از نظر هرگونه مشکل یا عامل بیماری زا که ممکن است بینی، سینوس ها و سایر اندام های مجاور را تحت تاثیر قرار دهد، استفاده می شود. این روش با استفاده از یک لوله کوچک و منعطف به نام دستگاه آندوسکوپ انجام می شود که یک دوربین بسیار ظریف و یک منبع نور در یک انتها دارد. امروزه این روش جایگزین مناسبی برای رینوسکوپی است و پزشک را قادر می سازد تا وضعیت حفره بینی و نواحی فراتر از حفره بینی مانند گلو، حلق و انتهای زبان را به طور کامل مشاهده کند.

کاربرد آندوسکوپی بینی چیست؟

همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، آندوسکوپی بینی یک روش تشخیصی و درمانی به شمار می رود. به همین علت موارد استفاده از این روش به چند بخش تقسیم می شود که شامل موارد زیر است:

آندوسکوپی تشخیصی بینی

دستگاه آندوسکوپ اغلب برای تشخیص و شناسایی مشکلات سلامتی مربوط به بینی و سینوس های پارانازال یا نواحی اطراف بینی استفاده می شود. این روش تشخیصی زمانی توصیه می شود که فرد از یک یا چند علائم زیر رنج می برد:

  • گرفتگی بینی
  • درد و فشار در صورت
  • افزایش ترشحات بینی
  • انسداد بینی
  • خون دماغ شدن
  • وجود توده در بینی (پولیپ بینی)
  • سینوزیت
  • از دست دادن حس بویایی
  • نشت مایع مغزی نخاعی
  • تومورهای بینی

همچنین، آندوسکوپی بینی را می توان برای نمونه برداری از بافت یا مخاط از حفره های بینی، برای تکمیل سایر آزمایش های تشخیصی، مانند بررسی بافت زیر میکروسکوپ یا انجام کشت باکتریایی مخاط، انجام داد.

بیشتر بخوانید: آلرژی بینی

آندوسکوپی درمانی بینی

موارد درمانی آندوسکوپی بینی که اغلب با نام جراحی آندوسکوپی بینی شناخته می شود، یکی از روش های موفق و ساده برای انجام برخی از جراحی های مربوط به حفره بینی است. چرا که این روش در مقایسه با جراحی های سنتی آسیبی به ظاهر خارجی بیمار وارد نمی کند. این عمل درمانی معمولا برای موارد زیر استفاده می شود:

  • برداشتن پولیپ بینی
  • برداشتن تومورهای کوچک
  • درمان سینوزیت و برای از بین بردن مخاط انباشته شده

آندوسکوپی بینی برای ارزیابی درمان

از دیگر موارد استفاده از این روش برای ارزیابی پاسخ بیمار به درمان است. بدین شکل که ممکن است پزشک متخصص برای مشاهده درمان های انجام شده در بیماران انجام یا تکرار آندوسکوپی بینی توصیه کند. این روش معمولا در موارد زیر توصیه می شود:

  • ارزیابی وضعیت التهابی سینوس ها پس از درمان با درمان های دارویی
  • ارزیابی وضعیت سینوس یا عوارض آن پس از عمل جراحی
  • ارزیابی بعد از برداشتن پولیپ یا ترشحات چرکی

آندوسکوپی بینی به منظور تمیز کردن

در برخی موارد پزشک از روش آندوسکوبی برای تمیز کردن حفره بینی از ترشحات و بقایای جراحی های بینی، استفاده می کند. بقایای جراحی شامل مخاط و لخته خون است که باعث بسته شدن حفره های بینی می شود. همچنین، این روش حفره بینی را از شر اشیاء خارجی به خصوص اسباب بازی های بسیار کوچک کودکان پاک کنید. علاوه بر این، آندوسکوپی تکنیک مناسبی برای خارج کردن ترشحات مخاطی چرکی است.

جراحی آندوسکوپی بینی

همان طور که اشاره شد، آندوسکوپی بینی، یک روش پزشکی رایج و ایمن است که برای تشخیص، درمان و ارزیابی انجام می شود. یکی از موارد شایع استفاده از این روش، عمل جراحی آندوسکوپی بینی است که به منظور درمان پولیپ و سینوزیت انجام می شود که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

جراحی آندوسکوپی بینی

اقدامات قبل از آندوسکوپی بینی

  • قبل از انجام آندوسکوپی استفاده از هر دارویی ممنوع است و بهتر است در صورت مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید .
  • قبل از انجام آندوسکوپی می توانید به طور معمول غذا و یا نوشیدنی بخورید .
  • ممکن است در بینی شما اسپری زده شود. این اسپری کمک می کند تا تورم را کاهش یافته و اجازه می دهد تا آندوسکوپ بینی به راحتی از طریق حفره بینی و سینوس ها عبور کند.
  • در صورت توجه به نکات پزشک می توانید به راحتی آندوسکوپی را بدون هیچ گونه مشکلی انجام دهید.

مراحل انجام عمل آندوسکوپی بینی

جراحی آندوسکوپی بینی با بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی (باتوجه به تشخیص پزشک) انجام می شود. پس از بیهوش شدن بیمار یا بی حس شدن منطقه درمان پزشک متخصص با وارد کردن لوله آندوسکوپ در داخل بینی شروع می کند در انتهای این لوله یک دوربین است که از نظر فنی به یک صفحه خارجی متصل است و از طریق آن تصاویر داخلی نمایش داده می شود تا پزشک بتواند معاینه یا روش را کامل کند. پس از بررسی جراح، پولیپ بینی، توده های کوچک یا مخاط برداشته می شود. لازم به ذکر است که بیمار می تواند بعد از آندوسکوپی به خانه بازگشته و به سرعت به فعالیت های روزمره خود ادامه دهد.

بیشتر بخوانید: آندوسکوپی سینوس بینی

چه زمانی نیاز به آندوسکوپ بینی است؟

آندوسکوپی بینی معمولا در افرادی توصیه می شود که از علائمی مانند گرفتگی بینی، انسداد بینی، خونریزی بینی و کاهش بویایی رنج می برند. همچنین، این روش برای درمان بیمارانی که مشکلات عفونت بینی و سینوس، پولیپ بینی، وجود تومورهای بینی و نشت مایع مغزی نخاعی تشخیص داده شده است، توصیه می شود.

مزایای آندوسکوپ بینی

آندوسکوپی بینی می تواند جزئیات خاصی از قبیل محل خونریزی و تورم بافت بینی را نشان دهد. همچنین، تشخیص تومورهای سرطانی در بینی به وسیله آندوسکوپی به راحتی انجام می شود. در برخی موارد آندوسکوپی بینی ممکن است به عنوان یک درمان استفاده شود. به عنوان مثال، ممکن است برای برداشتن یک جسم خارجی از بینی یک کودک مورد استفاده قرار بگیرد.

علاوه بر این، از این روش برای بررسی درمان و پاسخ گویی به درمان های دارویی و جراحی استفاده می شود. رینوسینوزیت یکی از رایج ترین کاربردهای آندوسکوپی بینی محسوب می شود. اگر علائمی مانند انسداد بینی، مایع زرد یا سبز از بینی و درد صورت وجود داشته باشد، معمولاً پزشک از آندوسکوپی استفاده می کند.

بیشتر بخوانید: هزینه جراحی بینی

عوارض آندوسکوپی

به طور کلی، آندوسکوپی بینی یک روش ایمن بوده و عوارض ناشی از این روش بسیار نادر است. عوارضی که بندرت در آندوسکوپی بینی مشاهده می شود، شامل موارد زیر است:

  • خونریزی بینی: افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند، بیشتر در معرض خونریزی بعد از آندوسکوپی هستند.
  • واکنش آلرژیک: امکان بروز واکنش های آلرژیک به داروهای مورد استفاده در آندوسکوپی مانند مواد بیهوشی، بی حس کننده های موضعی و داروهای ضد احتقان وجود دارد.
  • غش کردن: افراد مبتلا به بیماری قلبی بیشتر در معرض خطر غش کردن یا از حال رفتن هستند.

توجه داشته باشید عوارض و یا خطرات این روش ممکن است با توجه به سن و سایر شرایط بهداشتی بیمار متفاوت باشد.

هزینه آندوسکوپی بینی

همان طور که در طول مقاله اشاره شد، این آندوسکوپی با اهداف درمانی، تشخیصی و ارزیابی درمان انجام می شود. به همین علت تعیین هزینه دقیق و نهایی در افراد مختلف، متفاوت است. لذا توصیه می شود برای اطلاع از هزینه عمل جراحی آندوسکوپی به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

کلام آخر

آندوسکوپی بینی روشی برای بررسی مجرای بینی و سینوس ها و حتی درمان برخی عوامل بیماری زا مانند پولیپ بینی و سینوزیت است. این روش به کمک یک لوله نازک و انعطاف پذیر با یک دوربین کوچک انجام می شود که به آن آندوسکوپ گفته می شود. این روش اغلب برای تشخیص، درمان، ارزیابی درمان و پاک کردن بینی از اجسام خارجی استفاده می شود. اگرچه این روش بسیار ایمن است، اما توصیه می شود این تکنیک را زیر نظر بهترین متخصص گوش و حلق و بینی انجام دهید.

مطالب مرتبط